Wireless Radiation: A Warning Signal

Greek Translation

Όλοι μας εκτιθέμεθα καθημερινά λίγο η πολύ σε κάποιο είδος ακτινοβολίας από κινητά, ασύρματα δίκτυα, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ. Ακόμα και ο λαμπτήρας ή το φώς του ήλιου εκπέμπουν ακτινοβολία.

Το βασικό ερώτημα που χρίζει απαντήσεως είναι: Επηρεάζει την υγεία μας η έκθεση στην ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων? Και αν ναι με ποιον τρόπο?

Στην πρώτη ερώτηση η απάντηση έχει δοθεί ήδη από την επιστήμη. Η ακτινοβολία μας επηρεάζει είτε είναι από το φως του ήλιου είτε από τα ασύρματα δίκτυα. Η έρευνα υποστηρίζει με αρκετά στέρεα επιχειρήματα αυτή τη θέση. Η δεύτερη ερώτηση είναι αρκετά δυσκολότερο να απαντηθεί. Αυτό είναι έτσι για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν από τη χρηματοδότηση της έρευνας (η βιομηχανία δεν χρηματοδοτεί έρευνες που θα βγάλουν κακά αποτελέσματα για τα προϊόντα της) έως τη δυσκολία της σύνδεσης μιας ασθένειας με έναν και μόνο παράγοντά (πχ ο καρκίνος είναι πολυ-παραγοντικό νόσημα έτσι δεν μπορεί να βρεθεί μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος που να τον αιτιολογεί).

Ο μηχανισμός μετάδοσης ακτινοβολίας είναι ο ίδιος σε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, σε ένα κινητό τηλέφωνο και σε μια κεραία ενός ασύρματου router. Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να μας απασχολούν είναι δύο: Η ισχύς του σήματος πχ άλλη η ισχύς μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας και άλλη ενός ασύρματου δικτύου, και η απόσταση από την πηγή εκπομπής δηλαδή την κεραία. Άλλη είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει ένα router στο 1 μέτρο από την κεραία και άλλη στα 10 μέτρα. Η ακτινοβολία συγκεκριμένα εξασθενεί όσο απομακρυνόμαστε από την κεραία.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι η μέγιστη απόσταση ενός τυπικού WAP router είναι 46 m εσωτερικά (δηλαδή μέσα στο σπίτι με τοίχους κλπ) και 92 m εξωτερικά σε ανοιχτό χώρο (χωρίς εμπόδια).

Επίσης πρέπει να διαχωριστούν οι συσκευές σε πομπούς και δέκτες. Ο πομπός εκπέμπει οπότε οι μετρήσεις ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερες κοντά στους πομπούς απ’ ότι κοντά στους δέκτες. Η συσκευή δέκτης είναι αυτή που δέχεται το σήμα. Σε περίπτωση ανταλλαγής δεδομένων πχ download ενός αρχείου στο κινητό,λαπτοπ
κλπ οι δέκτες παίρνουν χαρακτηριστικά πομπού για τη διάρκεια του download καθώς πρέπει να επιβεβαιώνουν τα πακέτα που λαμβάνουν.

Τυπικοί δέκτες είναι ένα ακουστικό bluetooth, ένα κινητό, ένα laptop, wireless keybords,mouses,printers, και φυσικά μια μεγάλη γκάμα συσκευών των λεγομένων smarthouses που μπορεί να είναι από ψυγείο,κουζίνα,πλυντήριο μέχρι ασύρματα ποτιστήρια για τις γλάστρες.

Τυπικοί πομποί είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η κεραία του wifi router, η βάση ενός ασύρματου τηλεφώνου, ένα κινητό σε λειτουργία hotspot κλπ.

Το δεύτερο “θεωρητικό” μέρος, στο οποίο πρέπει να αναφερθώ είναι η φύση της ακτινοβολίας. Η ακτινοβολίες χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες: Τις Ιονίζουσες (Gamma-rays, X-rays) και τις Μη-Ιονίζουσες (Υπεριώδεις, υπέρυθρες, μικροκύματα, ραδιοφωνικές κλπ). Οι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες χωρίζονται σε 3 υποκατηγορίες: τις οπτικές(φως το οποίο βλέπουμε), τις θερμικές(ραδιοφωνικές,μικροκύματα, σε
αυτή την κατηγορία είναι τα κινητά, wifi κλπ) και τις μη-θερμικές(στατικά πεδία,
γραμμές μεταφορά ενέργειας).
Το βασικό επιχείρημα των ρυθμιστικών αρχών που επιβάλλουν την πολιτική για θέματα ακτινοβολίας είναι ότι οι μη-ιονίζουσες ακτινοβολίες, χαμηλού φάσματος (wifi,κεραίες κινητής τηλεφωνίας) από τη στιγμή που δεν ζεσταίνουν δεν μπορούν να προκαλούν και προβλήματα στην υγεία..Ω θεοί..αυτό το επιχείρημα είναι κακό για πολλούς λόγους. Καταρχάς συγκρίνουμε δύο ίδιας φύσης αλλά αρκετά διαφορετικών συχνοτήτων ακτινοβολίες δηλαδή τα μικροκύματα(που ζεσταίνουν το φαί) με τα wifi. Η διαφορά συχνότητας είναι αρκετά (στατιστικώς σημαντικά) μεγαλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει για κανένα λόγο ότι τα wifi είναι ασφαλή.
Το μέτρο σύγκρισης το οποίο βάζουμε δεν είναι ακριβές. Αν πρέπει να περιμένω να
με ζεστάνει το wifi..άστα βράστα..
======================================================
Παραθέτω εδώ πως συνδέει η ερευνητική βιβλιογραφία μέχρι στη στιγμής την ασύρματη ακτινοβολία με διάφορα νοσήματα/συμπτώματα των ανθρώπων. Αυτά τα συμπτώματα είναι ισχυρότερα στους ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι είναι ηλεκτρο-ευαίσθητοι (αν δεχτούμε ότι τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν, στη σουηδία πάντως τέτοιοι άνθρωποι είναι αναγνωρισμένοι επίσημα από την πολιτεία).
Να τονίσω εδώ πως δεν μιλάμε για σχέσεις αιτίου αποτελέσματος καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να θέλει ακόμα δεκαετίες για να φανεί.. μιλάμε για ενδείξεις σύνδεσης που μας δείχνει μέχρι στιγμής η βιβλιογραφία.

(1) κόπωση
(2) μείωση της μελατονίνης που οδηγεί σε αϋπνία/διαταραχές ύπνου
(3) πονοκέφαλοι
(4) κουδούνισμα/εμβοές ώτων(αυτιών)
(5) Υπερευαισθησία / Άγχος
(6) κατάθλιψη/λήθαργος/διαταραχές διατροφής και γενικότερα διάφορα νευροψυχικά συμπτώματα
(7) οξειδωτικο στρές
(8) ζημιά σε χρωμοσώματα/μόνιμες ζημιές σε dna/ Επηρεάζει την ανάπτυξη των κυττάρων
(9) ζημιές στο αναπαραγωγικό σύστημα, προβλήματα γονιμότητας (Αποδυναμώνει το ανδρικό σπέρμα και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και στα δύο φύλλα.)
(10) προβλήματα με την καρδιά (ταχυκαρδίες, αρρυθμίες) και με το κυκλοφορικό
(11) προβλήματα με το θυροειδή/μεταβολικά προβλήματα/ ορμονικές διαταραχές
(12) Διαταραχές ανοσοποιητικού, χρόνιες αλλεργίες
(13) Σύνδεση με επιληψία
(14) Προβλήματα σε έμβρυα, αποβολές, γεννετικές ανωμαλίες
(15) σύνδεση με σχηματισμό καταράκτη
(16) σύνδεση με αυτισμό
(17) επηρεάζει γνωστικές λειτουργίες (αδυναμία/δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα με τη μνήμη, Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής, Alzheimer)
(18) προβλήματα με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
(19) Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες και ειδικά σε ότι αφορά την εγκεφαλική τους λειτουργία
(20) Τα παιδιά είναι τα περισσότερο ευάλωτα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία,
Υπάρχει ένθερμο κίνημα σε χώρες της βόρειας ευρώπης, όπως πχ η Αγγλία, ώστε να απαγορευθούν τα wifi στα σχολεία.
Και επειδή υπάρχει ένα πλήθος ερευνητικών εγγράφων αρχίζουν να τίθενται ρυθμιστικές πολιτικές.

(21) Ενδέχεται να συνδέετε με διάφορες μορφές καρκίνου (Brain Cancers, Acoustic Neuromas, Breast cancer, Lung cancer and cancer of the respiratory organs, Melanoma, Testicular and Uterine Cancer)
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO-world health organization) κατατάσει την ακτινοβολία των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (κινητά,wifi κλπ) στην κατηγορία 2B όπου περιλαμβάνονται οι πιθανώς καρκινογόνοι προς τους ανθρώπους παράγοντες.
Οι κατηγορίες, για λόγους αναφοράς είναι οι κάτωθι:
Group 1 Καρκινογόνοι Παράγοντες,
Group 2A Πιθανότατα(Probably) Καρκινογόνοι Παράγοντες,
Group 2B Πιθανώς Καρκινογόνοι Παράγοντες,
Group 3 Μη κατηγοριοποιημένοι ώς Καρκινογόνοι Παράγοντες,
Group 4 Πιθανότατα Μη-Καρκινογόνοι Παράγοντες

Και υπάρχουν αρκετές φωνές πλέον που πιέζουν τον WHO να κατατάξει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το 2Β στο 2Α.

Η βιβλιογραφία είναι εκτενής, θα ξεχωρίσω μόνο 3 πηγές, όλη η βιβλιογραφία είναι διαθέσιμη στις πηγές στο τέλος του άρθρου.

Το report του παγκόσμιου οργανισμόυ υγείας (WHO-world health organization) του 2011 που κατατάσει την ακτινοβολία των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην κατηγορία 2Β και η δημοσίευση του Lancet (το εγκυρότερο ιατρικό περιδιοδικό παγκοσμίως) περί του καρκινογόνου ασύρματης ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίας αλλά και ένα αποχαρακτηρισμένο απόρρητο έγγραφο του Αμερικάνικου στρατού του 1976 αναφέρει ότι στρατιώτες που εκτίθεντο σε μη-ιονίζουσα ασύρματη ακτινοβολία ανέφεραν συμπτώματα: Πονοκεφάλου, Εξουθένωσης, Ζαλάδας, Υπερευαισθησίας, Αϋπνιών, Άγχους, Δυσκολίας Συγκέντρωσης, Απώλειας Μνήμης και Κατάθλιψης.
Ας μου επιτραπεί εδώ μια ερμηνεία των παραπάνω,καθώς το τελευταίο που θέλω είναι να σπείρω τον πανικό.
Γενικά η έρευνα που υπάρχει δεν είναι αρκετή ώστε να έχουμε μια καταληκτική απάντηση για το πόσο μας επηρεάζει η ασύρματη ακτινοβολία (wifi, bluetooth, κινητά, ασύρματα τηλέφωνα κλπ). Είναι όμως δεδομένο ότι μας επηρεάζει σε κάποιο βαθμό, για να μάθουμε το πόσο πρέπει να περιμένουμε την έρευνα να καταλήξει κάτι που μπορεί να γίνει σε 10-20 χρόνια. Μέχρι τότε θα έλεγα να εκμεταλλευτούμε αυτό το σήμα κινδύνου που εκπέμπεται από τη βιβλιογραφία και να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας, ότι σημαίνει αυτό για τον καθένα.

Είναι ένας θαυμαστός νέος κόσμος, και είναι εδώ και τώρα..δεν μας περιμένει..και δεν μας αφήνει περιθώριο επιλογής συμμετοχής. Ήμεθα μέσα..σκάσε και κολύμπα κατά την καθομιλουμένη!

Θέλω να κλείσω κάνοντας μια επίκληση στο συλλογική ανθρώπινη νοημοσύνη για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Είναι το σωτήριο-ο-θεος-να-το-κάνει έτος 2016, έχουμε καταφέρει αρκετά σαν ανθρωπότητα και θεωρούμε τους ευατούς μας πολιτισμένους. Θεωρώ πως ήμεθα εν-δυνάμει-πολιτισμένοι και είμαι πολύ ανήσυχος για αυτά που μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Σίγουρα αυτή η διαδικασία δοκιμής και πλάνης(δοκιμάζω κάτι αν βγει σωστό προχωρώ αν βγει λάθος πάω πίσω και δοκιμάζω κάτι άλλο) είναι το βασικό μας μέσο για να προχωράμε μπροστά. Όμως μέχρι πότε αυτό θα εφαρμόζεται πειραματικά στο σύνολο των ανθρώπων.

Και να εξηγήσω εδώ καλύτερα τι εννοώ. Να το πιάσω απ τον αιώνα μας: Από τις βιομηχανίες φυτοφαρμάκων που φτίαξαν το DDT και το ρίξανε αμέσως στην αγορά
χωρίς έλεγχο, το κάπνισμα και τις καπνοβιομηχανίες, τα φάρμακα των φαρμακευτικών κολοσσών που βγαίνουν στην αγορά και μετά από κάποιο διάστημα η εταιρίες τα ανακαλούν για λόγους ασφαλείας, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, την ασύρματη ακτινοβολία στις πόλεις μας και στα σχολεία των παιδιών μας. Αυτός ο συνεχής πειραματισμός από τις εταιρίες που κερδίζουν αβέρτα και όταν έρθει η ώρα να αναλάβουν καμιά ευθύνη σφυρίζουν κλέφτικα. Ως πότε πια?
Μπείτε στο αναθεματισμένο εργαστήριο δοκιμάστε το νέο προϊόν, ώστε να είναι ασφαλές και όταν είναι έτοιμο βγάλτε το στην αγορά.
Αμάν πια με αυτό το καταραμένο κέρδος.
=================

Τρόποι που μπορείτε να δράσετε ώστε να μειωθεί η έκθεσή σας στην ακτινοβολία:

i. Συνδεθείτε ενσύρματα για τρείς λόγους 1)είναι πιο γρήγορο(η ταχύτητα μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό με ασύρματη σύνδεση) 2)είναι πιο ασφαλές (δεν κινδυνεύετε από hacker) 3)δεν έχετε ακτινοβολία!
ii. Χρησιμοποιήστε λιγότερο τα κινητά
iii. Μην έχετε ασύρματο τηλέφωνο στο σπίτι
iv. Μειώστε την έκθεση των παιδιών στα ασύρματα/ασύρματη ενδοεπικοινωνία/ κινητά τηλέφωνα/tablet/smartphones
Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα
v. Αποφύγετε τη χρήση φούρνου μικροκυμάτων (ειδικά αν έχει διαρροές)
vi. μην βάζεται το λαπτοπ όταν το wifi εκπέμπει στα πόδια σας
vii. κινητοποιηθείτε στο επίπεδο της μικροκοινωνίας σας, μιλώντας στους γείτονες/φίλους σας προκειμένου να μπορέσετε να ζήτε σε ένα περιβάλλον με την ελάχιστη δυνατή ασύρματη ακτινοβολία.

====================

English Translation

Everybody is more or less exposed to cell phones, cell masts, wi-fi radiation etc. Even the light bulbs in our homes or the sun radiate.

The million dollar question is: Does long term exposure to radiation carry any health effects? And if so how does it affects us.

In the first question the answer is a definite yes. There appears to be a number of research studies that back up this and go even further saying that even short term exposure carries effects to humans (i will list symptoms below).
The second question is a harder one to answer. This happens for many reasons ranging from the funding of the independent researches to technical difficulties to the difficulty to establish a strong correlation between a disease and an agent.
(e.g. cancer is a multi-agent disease so you can’t be definite in one agent, we can only correlate)

The radiation mechanism is the same from cell masts to wifi routers. There are two main characteristics, first the intensity of the EMF (ElectroMagnetic Field) and second the distance from the transmission point. To explain this simply, firstly a cell mast is more powerful than a wifi antenna and secondly the emf is stronger in 1 meter from the antenna than in 10 meters. To illustrate this I am just saying that the maximum range of a typical WAP router is up to 150 feet (46 m) indoors and 300 feet (92 m) outdoors.

I should now distinguish the radiating machines between transmitters and receivers. Transmitters transmit the signal and receivers receive it (easy to understand this by the name:) ). Emf radiation is greater from the transmitters than that of the receivers. In cases of downloading data e.g. downloading a video in our cell phone, receivers have transmitter characteristics, because they have to confirm the received data; channeling back and forth packets of information.

Typical Receivers are a bluetooth earpiece, a cell phone, a laptop, wireless keyboards,mouses,printers and every other gadget of the smart houses from wireless controlled fridges, washing machines, dryers to wireless controlled irrigation systems.

Typical transmitters are Cell Masts, wifi router’s antenna, the base of wireless phones, a cell phone functioning as a wifi-hotspot.

The second “theoretical” part concerns the nature of radiation. Radiation consists mainly from two main categories. Ionizing radiation (Gamma-rays, X-rays those are high energy radiations) and non-ionizing (ranging from ultraviolet, infrared to microwave, radio,those are lower energy radiation).
The non-ionizing radiation have three subcategories: Optical(visible light), Thermal(radio, microwaves, here lie the wifi, cells,etc) and non-thermal(static fields, power lines etc).

The main argument of the people that make the regulating policies is that non-ionizing radiations when the don’t have a heating effect (omg) they can’t possibly bring any danger to human health. This argument is at least garbage. Microwave radiation is the radiation that warms up our food in the microwave ovens. Wifi radiation is much much lower(in frequency and in measurement W/m^2) than microwave oven radiation which heats our food. This does not mean though that wifi radiation is safe. Our measure of comparison is not an accurate one.
I will mostly address here the wifi radiation problem because it is a matter that we can instantly do something about (this is to disable wlan and get WIRED).

=====================

I am listing here how research bibliography connects wireless radiation with some diseases/conditions/symptoms that humans have. These symptoms are more intense in some people that claim to be electro-sensitive (if we accept that such people exist, in Sweden though such people are officially acknowledged from the state).

I want to state very clearly here that we do not speak here of causality relations. Something like this may take even decades to be established. We speak of warning signals that have been brough up by researchers all over the world.

(1) fatigue
(2) melatonin depletion which leads to insomnia/sleep disturbances
(3) headaches
(4) ear ringing/tinnitus
(5) irritability/stress
(6) cognitive disturbances (impact on concentration capacity, decrease in short term memory, Attention Deficit Disorder)
(7) permanent chromosome and DNA damage (single,double strand breaks in cellular DNA)
(8) Oxidative Stress
(9) male and female fertility problems (reproduction system problems)
(10) Heart(Tachycardia, Arrythmia) and circulatory problems
(11) Diverse neuropsyciatric problems ranging from depression to behavioral problems
(12) Linked with Alzheimer
(13) Immune disfunction, chronic allergic responses and inflammatory responses
(14) Epilepsy
(15) Depressive mood disturbances, lethargy, appetite disturbances
(16) Pre-natal damage, miscarriages, birth defects
(17) Linked with Cataract
(18) Linked with Autism
(19) Thyroid and hormone disruption
(20) Women seem to be more vulnerable to wifi radiation than men
(21) Linked with Cancer(Brain Cancers, Acoustic Neuromas, Breast cancer, Lung cancer and cancer of the respiratory organs, Melanoma, Testicular and Uterine Cancer)
(World Health Organization has categorize wireless radiation as 2b a possibly carcinogenic agent, Lancet-the most prestigious medicine research states speaks openly about the carcinogenesity of the radiofrequency electromagnetic fields, and many many more papers!)
Indicatively WHO’s carcinogenecity range from

Group 1: carcinogenic to humans
Group 2A: probably carcinogenic to humans(strong evidence)
Group 2B: possibly carcinogenic to humans(some evidence but not conclusive)
Group 3: not classifiable as to carcinogenicity in humans
Group 4: probably not carcinogenic to humans

And there are many voices now that push WHO to change the status from 2B to 2A.

It is a brave new world, it is here and now.
Last but not least I want to make a cry about the today and the future.
Tis the year 2016, we have achieved a lot, and most consider themselves civilized. I am deeply worried about the future and I cannot understand why we have to go forward like this. Let me explain myself briefly.
Of course we can only progress through trial and error but why can’t this be in the laboratories. Why should we be the test subjects. From the DDT pesticide where the farmers sprayed unprotected, to smoking and the tobacco industries, to many pharmaceutical products (pills,remedies etc) that got retracted after mass trial and error to the public, to GMO, to Wireless radiation in our cities, our schools, our homes. Until when companies’ profitization will govern us. Get in the fricking laboratories, experiment and when there is a stable, safe technology release it to the public.

=============================
Call to action: Reduce your EMF exposure!
Thus, you should take as many steps as possible to reduce your exposure to EMFs. Suggested strategies include:

i. Using fibre-optic cables for your broadband

ii. Using wired connections whenever possible
iii. Keeping mobile and cordless phones away from your body
iv. Using wired baby monitors: children are more effected by EMFs than adults
v. Keeping wireless routers or cordless phones out of regularly used bedrooms or children’s bedrooms
vi. Reducing time spent in calls when using mobile or cordless phones
vii. Reducing children’s exposure to wireless devices as much as possible
viii. Avoiding using microwave oven
ix. Avoiding placing wireless computers on your lap
x. Act in your communities talking to your neighbours and friends about the potential risks of wireless radiation in order to achieve living in a more wireless free environment

===============================
Bibliography / Βιβλιογραφία

This is the bibliography that i distinguised and studied more or less
If your free time is limited, I am recommending 1) the ted talk(15min), 2) the radiation measurement(7min) 3)the bbc doc (30min) and 4) a quick diagonal look in the first site of the bibliography and the first page+abstract of the significant research papers(19pages)

Αυτή είναι η βιβλιογραφία που έχω διαβάσει πάνω κάτω. Η βιβλιογραφία είναι στα αγγλικά!
Λογικά ο χρόνος σας είναι περιορισμένος οπότε προτείνω να δείτε 1)την ομιλία στο TEDx, 2)την μέτρηση ακτινοβολίας από ασύρματο ρουτερ (7min),
3)το ντοκυμαντέρ του BBC, 4) μια γρήγορη ματιά στη βιβλιογραφία από το πρώτο site και στο πρώτο φύλλο+abstract των σημαντικών δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών

30min total
BBC documentary – Wifi: A warning Signal
Ντοκυμαντέρ BBC – Wifi: Ένα σήμα Κινδύνου
Part1

Part2

Part3

10min

short doc from CTV Southwestern Ontario
Long term, low level Wi-Fi exposure a concern

Μικρό ντοκυμαντέρ: Συνέπειες από μακροχρόνια έκθεση στα Wifi

10min
mini doc from CBC
The National Cellphone and Disease

Μικρό ντοκυμαντέρ: Ασύρματη Ακτινοβολία

15min
Indiependent doc
Wi-Fi in Schools: Testing for Microwave Radiation Dangers in the Classroom

Μικρό ντοκυμαντέρ για το wifi στα σχολία

7min
this you must must see, measuring radiation through acoustimeter in different distances from a wifi router

Μέτρηση ακτινοβολίας Wifi Router σε διαφορετικές αποστάσεις

20min
Jerome johnson (x-silicon-valley-engineer) talks to TEDx Berkeley about wireless radiation
Wireless wake-up call _ Jeromy Johnson _ TEDxBerkeley

Ο Jerome johnson (πρώην μηχανικός της Silicon Valley) μιλά στο TEDx Berkeley για την ασύρματη ακτινοβολίας

2hours
This is a great talk that talks in depth about how wireless radiation affects us
Electrosmog – The New Health and Environmental Toxin?

35pages
Declassified Defense intelligence agency report marked in the spot that require attention
Defense-Intelligence-Agency-1976-Report-on-Biological-Effects-of-EMF

Έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας για της επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στους ανθρώπους
https://electroplague.files.wordpress.com/2014/09/dia-report-1976.pdf

6pages
Report from IARC- International Agency for Research on Cancer and WHO- World Health Organization concerning wifi
IARC CLASSIFIES RADIOFREQUENCY ELECTROMAGNETIC FIELDS AS POSSIBLY CARCINOGENIC TO HUMANS

Εκθεση της IARC και του WHO (Παγκόσμιος οργανισμός υγείας) για πιθανή σύνδεση του Καρκίνου με την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf
42pages
WHO Report
ΈΚθεση του WHO
http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/44396/1/9789241599948_eng.pdf

Article from Lancet
Carcinogenicity of radiofrequency electromagnetic fields
Άρθρο από το Lancet για σύνδεση καρκίνου-ηλεκτρομαγνητικών πεδίων
http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045%2811%2970147-4/fulltext?rss=yes

33pages
wifi in schools
για τα wifi στα σχολεία
http://wifiinschools.org.uk/resources/safeschools2012.pdf

1page
Harvard faculty prof open letter to schoold districts about emf
Ανοιχτή επιστολή καθηγήτριας Harvard για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα σχολέια
http://apps.fcc.gov/ecfs/document/view?id=7520939740

19pages
The first page(title+abstract) of significant research papers on emf radiation
Πρώτη σελίδα+περίληψη από σημαντικά ερευνητικά άρθρα για την ακτινοβολία από τα wifi και τις συνέπειές της
http://wifiinschools.org.uk/resources/Wi-Fi+papers.pdf

A site that states GOVERNMENTS AND ORGANIZATIONS THAT BAN OR WARN AGAINST WIRELESS TECHNOLOGY – chronologically
Ένα site που αναφέρει κυβερνησεις και οργανισμούς οι οποίες/οι έχουν λάβει δράση εναντίον των ασύρματων δικτύων – χρονολογικά
http://www.cellphonetaskforce.org/?page_id=128

Last but not least i would like to give for those that want to look the matter more two mostly reliable sites for bibliography
Τέλος δύο πολύ καλά site για αυτούς που έχουν αντοχή να τσεκάρουν παραπάνω από τις πληροφορίες που έδωσα, με αρκετά αξιόπιστη εν γένει βιβλιογραφία.

First site – States connections to diseases from emf backing them up with many research papers
Πρώτο σιτε – Αναφέρει ασθένειες που έχουν συνδεθεί με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υποστηρίζοντας με ερευνητικές εργασίες τις συνδέσεις
http://emractionday.org/science

Second Site – Has many sources to look and address mostly the wifi radiation
Δεύτερο σιτε – έχει πολλές πληροφορίες και ασχολείται κυριώς με τα wifi στα σχολεία
http://wifiinschools.org.uk/index.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.