Πυρρίχιος / Pyrichios

Ο Πυρρίχιος είναι ο αρχαιότερος ελληνικός πολεμικός χορός. Οι χορευτές χορεύαν κρατώντας ασπίδα και δόρυ και φορώντας περικεφαλαία.

Για την δημιουργία του υπάρχουν τρεις μυθικές εκδοχές:

α) Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κρόνου, πριν τις Τιτανομαχίες και ενώ ο Ζευς ήταν ακόμα βρέφος, οι Κουρήτες χόρευαν τον πυρρίχιο γύρω του κάνοντας δυνατό θόρυβο με τα όπλα και τις ασπίδες τους για να μην ακούσει ο παιδοκτόνος Κρόνος το κλάμα του.
β) Στην πολιορκία της Τροίας, ο Αχιλλέας, πριν κάψει το νεκρό Πάτροκλο, χόρεψε τον Πυρρίχιο πάνω στην πλατφόρμα των καυσόξυλων πριν παραδώσει τον Πάτροκλο στη νεκρική πυρά (πυρά – Πυρρίχιος).
γ) Ο Πύρρος (γιος του Αχιλλέα) κάτω από τα τείχη της Τροίας, χόρεψε σε αυτό τον ρυθμό, από τη χαρά του για το θάνατο του Ευρύπυλου (Πύρρος – Πυρρίχιος).

Όποια και αν ήταν η μυθική «καταγωγή» του Πυρρίχιου, το σίγουρο είναι ότι τον χόρευαν από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Κρήτη, ενώ οι Σπαρτιάτες τον θεωρούσαν ένα είδος πολεμικής προπόνησης και τον μάθαιναν από μικρά παιδιά.

 

Pyrichios is an ancient greek war dance. The warriors danced holding their spears and their shields wearing their helmet.

There are 3 mythical stories for the creation of the dance.

a)While Cronus was king of the gods, before the Titan War and while Zeus was only a baby, Kourites (some daemonic creatures) danced (Pyrichios) around zeus making a loud noise. Because if Cronus was to find out where Zeus was he would come and eat him.

b)In the Trojan Siege, Achilles, before burning dead Partroclus, danced Pyrichios above the logs.

c)Pyros (son of Achilles) under the Trojan Walls, danced Pyrichios in joy because Evripylos had died.

Whatever the origins of the dance though Pyrichios was danced from Black Sea to Crete. Spartans considered this dance a part of their war training.

Δείτε το χορό από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 / You can see Pyrichios as it was danced in the Greek Olympics Opening Ceremony of 2004

 

πηγή/source
http://www.thessalonikiartsandculture.gr/blog/epilegmena-arthra/pyrrixios-o-polemikos-xoros-ton-arxaion-ellinon

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.